Häftiga och spännande fakta om mobiler

Det finns väldigt mycket spännande och framför allt häftig fakta om mobiler. Visste du att den allra första mobiltelefonen gick på över 4 000 dollar i USA år 1983? Det finns också fakta om att forskare har utvecklat mobiltelefoner som kan laddas genom att använda urin. Praktiskt, men kan kännas lite ofräscht. Dessutom så tillverkas över 70% av all världen mobiler i Kina, vilket kanske inte är så överraskande om du tänker efter.

Den allra första smartphonen hade ett eget namn – Simon och hade så kallade appar så som adressbok, kalender, världsklocka, miniräknare, e-mejl, notepad och spel. Skärmen gick det att peka på och Simon hade ett cirkapris på 1 000 dollar. Det allra första mobilsamtalet genomfördes redan år 1973 i april månad och först, nästa 20 år senare, i december år 1992 skickades de allra första sms:t. Den allra första mobiltelefon med kamera lanserades år 2000 i Japan.

Mer roligt fakta om mobiltelefoner

Häftiga och spännande fakta om mobiler

Något som också är rolig fakta är att dagens supermoderna mobiltelefoner har mer kraft än vad rymdraketen Apollo 11:s utrustning hade när den for ut i rymden för några decennier sedan. Numera används den dåvarande tekniken till dagens billiga satelliter som far runt jorden. Vill du köpa världen dyraste mobil får du se till att ha 10 miljoner pund och då kan du köpa Stuart Huges iPhone 5 Black Diamond.

Det finns fler människor idag som äger en mobil, jämfört med att de äger en tandborste eller har en egen toalett. Just för tillfället är det i Indien som mobilmarknaden växer allra mest runt om i världen. Varje annons som presenteras av Apple visar även klockslaget 09.41, vilket beror på att just den tiden så presenterade Steven Jobs den allra första iPhonen år 2007 för världen. Den mest säljande mobiltelefonmodellen är iPhone 5S med 70 miljoner mobiler.

Det inte många vet är att den allra första mobiltelefonen vägde 1,3 kilo och idag så ligger snittvikten på 150 gram. Något som är riktigt kul att på den äldsta modellerna på Nokia var smsljudet – ”bip, bip, bip, beep, beep, bip, bip bip”, vilket är morsekod för just SMS. Visst du att de allra flesta mobiltelefonerna som säljs i Japan är helt och hållet vattentäta? Detta för japanerna ska kunna ha med sig mobilen med in duschen.