Framtidens telefoner

I slutet på 00-talet såg den första smarta mobiltelefonen dagens ljus. Det är en svindlande tanke att det är över tio år sedan. Vi har redan vant oss vid att ha en pålitlig vän i fickan eller väskan som kan hjälpa oss att hålla koll på tillvaron. Flera funktioner var ganska nya, till exempel att man kunde peka och klicka direkt på skärmen och inte använda fysiska knappar för att skriva.

Framtidens telefoner

Skärmarna har också blivit allt större med tiden. Innan trenden bredde ut sig skulle man ha så små mobiler som möjligt, gärna vikbara som rymdes i fickan eller den lilla väskan. Allt eftersom vi gjorde fler och fler ärenden med mobilen, till exempel att kolla videos eller läsa böcker, blev också skärmen större. De flesta trender vänder efter ett tag, så med all säkerhet kommer skärmstorlekarna bli mindre igen , åtminstone när de riktas mot vissa målgrupper.

Mobilen kommer att bli mer integrerad

Framtiden erbjuder en sömlös övergång mellan teknik och människa. Vi kommer att se fler wearables, alltså sådant som du fäster på kroppen, dina kläder eller till och med implantat. Samtidigt kryper virtual reality allt närmre. Man kan bland annat se att försäljningen av smartklockor ökat med 100 procent de senaste åren. Folk föredrar teknologi som kan integreras i det dagliga livet på ett smidigt sätt. Till exempel underlättar det att ha händerna fria i vissa arbeten.

Framtidens telefoner

Först pratade vi bara i mobilen, men numera har det övergått till att man klickar och skriver i chatten. Utvecklingen har gått mot att man inte längre nöjer sig med pekskärm, utan faktiskt vill utnyttja röststyrning. Genom att styra mobilen med din röst får du ett mer effektivt verktyg som också kan kombinera alla funktioner i din mobil samtidigt. Så var blir nästa steg? Att styra din telefon via dina tankar?

Minns ni vikmobilen som nämndes i början av texten? Den vikbara skärmen kommer förmodligen att slå igenom på riktigt snart, fast i en mer elegant variant. En annan trend som skulle kunna vara på gång är 360-skärmen som innebär att mobilens display finns både fram och bak. Kamerorna fortsätter att bli allt vassare vilket gör att allt färre släpar runt på stora systemkameror. Vi kan förvänta oss mer strömlinjeformade och snygga smartphones.